Rebekka’s brood

HET recept bij Honing en Doorns

Ik heb veel meer beelden gezien dan er in mijn boek Honing en doorns op papier zijn gekomen, vooral van de begin tijd samen met Rebekka,. Keer op keer zag ik Rebekka in enkele eenvoudige bewegingen een brood bakken, voor haar familie, de kinderen of bezoek. Er was altijd brood op tafel. Het duurde (te!) lang voor ik dacht, hé dat is zo gemakkelijk, dat ga ik ook proberen.

Hier is het recept, aangepast aan deze tijd.

Mijn familie en ik eten het elke ochtend, vers en warm. Het geeft een heerlijk gevoel van overvloed en blijdschap, diep in je onderbuik.

De basis ingrediënten zijn: 200 gr meel, 100 ml water, zout, scheut olijfolie en 1 zakje bakpoeder.

Het platte brood wordt gebakken in een koekenpan, bij voorkeur van een goede kwaliteit zonder antiaanbaklaag. Zet deze op een grote pit op het zachtste vuur met een dikke scheut olijfolie erbij in. Laat deze heet worden terwijl jij je brood bereidt. Per pan gebruik je ongeveer 200 gram meel. Ik vind gemengd het lekkerst (pas op! het recept lukt niet met veel roggemeel). Verder voeg je per brood 100 ml vloeistof toe,(water, thee, melk, sojamelk, bier) een snuf zout, een scheut olijfolie en je bakpoeder. Optioneel : zonnebloempitten, walnoten, rozijnen, vanillesuiker, honing, kaneel, olijven, paprika, enz.

Voor onze twee broden doe ik elke ochtend 400 gram meel, de olijfolie, een beetje Keltisch zeezout en een zakje bio bakpoeder samen in een kom. Hier doe ik een kopje warme groene thee bij van 200 ml en roer het tot een homogene massa. Kneed dit vervolgens in de schaal tot een mooi geheel en dan verder op je aanrecht blad nog een tijd  tot een zacht kneedbare bal. Het kan zijn dat je meel moet toevoegen. Je bal moet soepel zijn maar niet blijven plakken. Dit gaat heel snel. Verdeel in twee gelijke hoeveelheden en vorm tot platte ronde broden.  Leg in de pannen en laat, met het vuur op zacht, 7 tot 10 min. bakken  voor je het brood omkeert. Het brood is nu gerezen en de onderkant een beetje bruin. Bak verder af, je tweede kant duurt meestal korter dan de eerste.