Mokatan

Het begint bij jou en jouw dans

 

WONDER, – bovennatuurlijke gebeurtenis, door tussenkomst van God of door goddelijke machten plaatsvindend. (van Dale woordenboek)

Een wonder meemaken is een verrukkelijk gevoel. Voor mij is het een bevestiging van je pad, je zijn en je geloof. Even is er geen denken of gissen maar zekerheid. In 2014 maakte ik een wonder mee. In één nacht ontving ik een verhaal, een leven.   

s’ Avonds ging ik verdrietig slapen met een hart vol vragen en twijfels en in de vroege morgen werd ik wakker met de kennis van een leven, een geheel leven. Van de geboorte tot aan het sterven. Met alle details; dieren, landschap, het weten waar de zon op kwam en onderging, welke planten en bomen er stonden en wat hun medicinale werking was. Maar ook, alle gebruiken en wijsheid van een volk, gezichten en namen. Het was geen kennis in woorden maar in beelden. Met alle geuren en emoties en de smaak van het zout van de zee in de wind tastbaar in mijn mond.

Bij het invoeren van alle details in een zoekmachine was er zonder twijfel één duidelijke hit; Nicaragua. Zelfs de in mijn geest duidelijk zichtbare geneeskrachtige planten, waar ik nog nooit van had gehoord, zijn daar vindbaar en hun werking komt precies overeen.

Toen heb ik stevig gehuild.

Het innerlijk weten van dit leven gaf mij vele inzichten in mijn eigen reis en alle processen. Maar, het wonder kwam met een verantwoordelijkheid, want, de harmonie en kennis van dit verhaal was zó groot, te groot om alleen in mij te wonen, te mooi om niet te delen. Dus ben ik aarzelend begonnen met schrijven. Als een dienaar van het verhaal. Het langzaam omvormen van beeld tot beeld in tastbare woorden van de Nederlandse taal duurde 4 jaar.

Hoe omschrijf je werkelijk een ervaring?

Met de druppels regen die langzaam van het blad vlak bij je gezicht afglijden. Met het gevoel van je blaas vol en honger in je buik. Met de liefde voor de mensen in je hart tastbaar in je geest. Welke details laat je weg? Wat ga in woorden vast leggen?

Dit was een hele worsteling, en met het omvormen van de beelden tot zinnen werd dat wat eerst alleen in mijn gedachten leefde, tastbaar en aards. Zo is mijn boek is ontstaan: Mokatan is een boek van de aarde zelf. Een verhaal van ons allemaal, van onze geschiedenis en van mens zijn.

Ik schrijf in het nawoord dat onze aarde wacht op jou. Dat we geen wonder nodig hebben van de massa of politieke leiders maar dat de aarde wacht op het wonder van jou, haar kind. Het is de wens van mijn ziel dat veel mensen het verhaal van Mokatan en haar volk gaan lezen. Ik hoop dat jij het wil lezen en dat het je mag helpen op je pad om de cellen van je prachtige mensen hart te laten dansen in het ritme van de liefde. Die dans is zo puur, zo intens goed en zo werkelijk. Het is de dans van wonderen, die alles kan genezen.

Het begint bij jou, en jouw dans.

 

ISBN 9789463386203

Op bol.com heb ik enkele zeer positieve recensies mogen ontvangen. Onderstaand hieruit een klein stukje.

Mokatan van Annemarie van der Beek is een verhaal over leven in vrede en harmonie, waar bepaalde mensen voorbestemd waren voor een leven waarin ze anderen helpen met hun levensreis, waar geen haat en nijd heerste, het leven in de natuur en men nog geloofde in hogere machten. Mokatan was zo’n meisje dat voorbestemd was voor een hoger doel in het leven, die in gedachten met anderen kon communiceren, wat niet altijd even leuk was. Je leeft met haar mee vanaf haar geboorte en de weg die ze te gaan had. Je ziet haar groeien van een baby tot een jongvolwassen vrouw die vaak worstelde met diverse levensvragen, maar ook genoot van het leven. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen en de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. In het nawoord vertelt ze hoe erop kwam om dit verhaal te schrijven.